donderdag 18 december 2008

Kerstkoekjes voor in de boom ca. 25 stuks:

de vormpjes die heb ik zelf met behulp van een scherp mes gemaakt geen vormpjes dus...

Kerstkoekjes voor in de boom, voor ca. 25 stuks:
uit delicious dec 2008


250 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd (ik nam 325 gram)
150 g roomboter
125 g lichtbruine basterdsuiker ( ik nam witte basterdsuiker)
50 ml melk ( ik nam gecondenseerde melk)
2 tl gemalen kaneel ( ik nam 3 theelepels koek/speculaaskruiden van silvo)

extra nodig: huishoudfolie, bakplaat, bakpapier, deegroller, koekvormpjes

Kneed van het bakmeel, de roomboter, de suiker, de melk, de kaneel en 1/2 tl zout een soepel deeg. Vorm een deegrol, rol in huishoudfolie en laat het deeg minimaal 30 min. in de koelkast rusten. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verwarm de oven voor tot 180 ┬║C. Snijd van de deegrol plakjes van 4-5 mm dikte, of rol het deeg - in 2 of 3 porties - uit tot deze dikte. Steek met de koekvormpjes koekjes uit het deeg. Maak met een sat├ęprikker in elk koekje een gaatje. Later kun je door het gaatje een mooi lint rijgen waarmee je de koekjes in de boom hangt. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven in zo’n 15 min. lichtbruin, gaar en krokant. Bak de koekjes niet te donker, want dan ontstaat een bitter smaakje. Schuif het bakpapier met de koekjes op een ovenrooster zodat de koekjes kunnen afkoelen.
Doe voor het glazuur 250 g poedersuiker in een schaal en voeg al roerende druppelsgewijs water of citroensap toe, tot een dik glazuur ontstaat. Verdeel het glazuur over stevige diepvrieszakjes, druk de lucht er zoveel mogelijk uit en knoop ze dicht. Om de glazuur op de koekjes te spuiten knip je een klein hoekje van een van de punten. Laat de glazuur drogen en rijg vervolgens een mooi lint door het gaatje om de koekjes in de boom of aan een guirlande te hangen. Leuk voor het kerstontbijt: rol een servet mooi op en bind deze vast met het lint waaraan een koekje hangt. Schrijf eventueel met glazuur de namen op de koekjes.
Tip Voeg voor gekleurd glazuur een paar druppeltjes natuurlijke kleurstof

1 opmerking:

Anoniem zei

Geweldig Lianne.
En dat uit het losse handje...
Alles goed verder???
Aisha....