vrijdag 29 februari 2008

tajine .....aubergine met bleekselderij

2 uien
3 stengels bleekselderij
3 kleine aubergines
2 teentjes knoflook
3 eetlepels olijfolie
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)
1 theelepel gemalen komijn (djinten)
1/2 groentebouillontablet
1 blik tomatenblokjes (400 g)
zout en peper

tajine of grote braadpan met dikke bodem

Uien pellen en in parten snijden. Bleekselderij schuin in stukjes van ca. 2 cm snijden. Aubergines schoonmaken en in blokjes snijden. Knoflook pellen en grof hakken. In grote braadpan of tajine olie verhitten. Ui, knoflook en bleekselderij al omscheppend ca. 2 minuten bakken. Aubergine, paprikapoeder, koriander en komijn erdoor scheppen. Bouillontablet erboven verkruimelen. Tomatenblokjes toevoegen en. Gerecht met deksel op pan ca. 45 minuten op laag vuur stoven. Af en toe roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met couscous en blokjes feta-kaas.

donderdag 28 februari 2008

Op kraambezoek......

Ja dit zijn de leuke dingen in het leven.....even op kraamvisite.
Samen met Rayan die het allemaal prachtig vond.

Jesse

Geluk is een glimlach!
Gelukkig glimlacht iedereen, in dezelfde taal.

Wij wensen jou veel geluk op je levenspad..................




maandag 25 februari 2008

kinder traktatie van Zaïm

een manderijn en dropveters papier en wat geknutsel.....
mama is tevreden

zondag 24 februari 2008

Tajine van venkel, vis en tomatenchutney

Culinair journalisten Nadia Zerouali en Merijn Tol

Deze tajine is klassiek en nieuw tegelijk. De tomatenchutney wordt traditioneel als salade gegeten.
Wij gebruiken hem om de venkel en vis in de tajine in te garen. Resultaat is een lichtzoete kruidige vistajine.

Voor 4 personen

1 grote ui
1 teentje knoflook
8 tomaten
2 envelopjes saffraan
olijfolie
2 theelepels honing
halve eetlepel kaneel
(cayenne) peper, zout
1 grote venkelknol
400 gr zeewolffilet (of andere stevige witvis)
3 eetlepels geroosterd sesamzaad
Snijd de uien in dunne halve ringen en de knoflook in plakjes. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd in stukjes. Week de saffraan in een beetje water. Verwarm de tajine op laag vuur, voeg een scheutje olie toe en bak de ui en knoflook 5 minuten.

Doe daarna de tomaten, saffraan met vocht, honing, kaneel en wat zout en peper erbij. Laat aan de kook komen. Snijd de venkel in parten en voeg deze samen met een klein kopje water toe aan de tajine. Doe de deksel erop en laat ca. 20 minuten stoven op laag vuur. Bestrooi de vis met zout en peper en leg op de venkel. Bestrooi met de sesamzaadjes en gaar de vis in ca. 10 minuten, afhankelijk van de dikte van de vis. Serveer met couscous of warm knapperig brood. Je kunt dit recept ook met kip maken.

Wrijf de kippenpoten in met peper, zout, kaneel, saffraan en wat olijfolie. Bak de kippenpoten samen met de ui en knoflook ca. 20 minuten. Voeg dan de tomaten en de rest van de ingrediënten toe.

Lianne zegt ........Heerlijk hoor!!!
dames bedankt
xxxxxxx
xxxxx
x

vrijdag 22 februari 2008

Empanada's



voor 12 stuks

200 gr boter
550 gr bloem + bloem voor het uitrollen
zout
1 losgeklopt eiwit
frituurolie of -vet

Smelt de boter. Zeef boven een kom de bloem en 2 theelepels zout.
Maak in het midden een kuiltje en schenk de gesmolten boter daarin.
Voeg scheutje voor scheutje ± 1 dl lauw water toe.

Kneed dit tot een soepel deeg. Voeg eventueel nog water toe als het deeg te droog is.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het ± 30 minuten rusten.

Maak intussen een vulling (hieronder andere recepten ).
Kneed het deeg nogmaals door en verdeel het in 12 gelijke stukken.

Vorm hiervan 12 balletjes.
Bestuif het aanrecht en de deegroller met bloem.
Rol de balletjes uit tot dunne cirkels ter grootte van ongeveer 8 cm doorsnee.
Of maak 1 grote lap en met hulp van een soepkom haal je er 12 rondjes uit.

Doe twee volle eetlepels vulling in het midden van de cirkel.
Bestrijk de randen met eiwit. Klap dicht en druk de randjes met een vork stevig aan.
Maak op dezelfde wijze nog 11 empanada's.

Verhit frituurolie/-vet tot er witte damp ontstaat (175°C).
Bekleed een vergiet met keukenpapier.
Frituur de empanada in ± 3 minuten goudbruin en laat ze in de vergiet uitdruipen.

U kunt de empanada's van tevoren maken en, niet gefrituurd, verpakt in plastic folie, invriezen (± 2 maanden bewaren).U kunt ze niet ontdooid in ± 10 minuten goudbruin frituren.




Spaanse gehaktvulling
2 eetlepels olijfolie .....1 fijngesnipperde grote ui.....2 teentjes knoflook.......1 grote groene paprika in stukjes........1 fijngesneden Spaanse peper.....(als u van heet houd maar als er kinderen mee eten raad ik aan het beter weg te laten)......4 eetlepels doperwten diepvries.....250 gr rundergehakt.......50 gr gewassen rozijnen........2 hardgekookte eieren in grove stukjes.......70 gr olijven met piment in stukjes.......4 gepelde tomaten (blik) in stukjes.......2 eetlepels tomatenpuree.....1 eetlepel ras el hanout (marokkaanse kruiden).


Verhit in een koekenpan de olie.

Bak de ui ± 3 minuten zachtjes. Pers de knoflook erboven uit. Voeg de paprika, doperwten de evetuele Spaanse peper, het gehakt en de rozijnen toe. Bak het gehakt in ± 7 minuten rul.

Voeg het ei, de olijven, tomaat, tomatenpuree en kruiden toe. Schep alles goed door elkaar

Lekker met yogert-koriandersaus om in te dopen.

tomaat /kaasvulling
100 gr maïs (blik).......150 gr boeren belegen kaas in kleine blokjes.......2 ontvelde en in blokjes gesneden tomaten......1 theelepel grove mosterd...4 takjes fijngeknipte peterselie.. zout en peper

Doe de maïs, kaas, tomaat, mosterd en peterselie in een kom, schep alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Eventueel naar wens 4 schepen diepvriesdoperwten erbij.

Beide varianten zijn lekker als je te doopt in zoete loempia saus of tomaten saus..

woensdag 20 februari 2008

Zelfgemaakte en gevulde chocoladebakjes






Tjonge allemaal restje chocolade
daar moet toch iest van te maken zijn ........
groen is pisctache smaak ,de bruine creme kaneel en wit is gewoon witte chocolade.

Het recept hieronder is voor een grotere hoeveelheid maar ik heb het gewoon aangepast.

Bakjes maken : chocolade smelten in (magnetron of au bien marie) en papieren vormpjes binnenin laagje voor laagje smeren to dat je een stevig geheel heb en in de koelkast plaatsen
om uit te harden.

.2 dl slagroom
.1 theelepel poeder van oploskoffie
.100 gram pure chocolade,fijngehakt
.125 gram witte chocolade ,fijngehakt
.eetlepel muntlikeur(ik maal gewoon een paar peperemunt snoepjes in mijn keukenmachine)
20 chocoladebakjes zelfgemaakt (of uit de winkel al heb ik ze nog niet gevonden).

Breng 1 dl slagroom met oploskoffie aan de kook en schenk dit over de pure chocolade dit doe je ook met munt en witte chocolade.
roeren en laat beide mengsels afkoelen na ongeveer 2 uur licht opkloppen in een spuit met karteltjes doen waarna de bakjes vullen.

Zeg nou zelf beter toch dan gewoon van een reep......

zondag 17 februari 2008

zaim is jarig lang leven in de gloria en de brandweer was er ook!!!

Vandaag is het dan zover Zaïm is 3 jaar......









He mam de brandweer...gelukkig was het loos alarm alweer want gisteravond omstreeks 0.00 uur was hij er ook al ja er zit een pension voor polen en daar gaat het nogal eens mis in de keuken niet daar er brand is maar het schijnt een zeer gevoelige sensor te zijn voor rook..en stoom eigelijk wel goed maar ze komen dus nogal eens voor niks wel nu was het een leuke verassing want Zaïm is jarig!!!!!



Datum: 17-02-2008 Tijd: 10:45Classificatie: Automatisch brandalarm Prio:1Locatie: Havenstraat HoedekenskerkeGroep: Baarland (4744)
Omschrijving:
Om ca. 10:45 werd de groep Baarland gealarmeerd voor een automatisch brandalarm aan de Havenstraat te Hoedekenskerke. Bij aankomst bleek het te gaan om een ongewenst alarm.


zaterdag 16 februari 2008

Zaïm is morgen jarig maar de taart is al klaar...


Zaïm is morgen jarig .......
ja morgen maar de taart is klaar en omdat Zaïm dol is op
Chocolade en pistache nootjes heeft mama een lekker taartje gemaakt
gevuld met creme.

OOOOOOhhhhhhh was het maar morgen want mama lust het ook graag.
Papa is momenteel in marokko dus we delen met z'n drieen (16 cm doorsnee).

vrijdag 15 februari 2008

Wentelteefjes... dat is wat je met oud brood kunt doen.

2 eieren
250 ml melk
6-8 sneetjes (oud) witbrood
boter
kaneelpoeder
voor afwerking naar wens ........jam, honing, of tafelsuiker .

Het recept is eigenlijk erg simpel maar moet toegeven dat ik dit altijd op gevoel doe, net als pannenkoekenbeslag maken.

Zit er teveel ei in, dan smaakt de wentelteef teveel naar gebakken ei.
Teveel melk, en de wentelteef brandt onherroepelijk aan (melk laat zich niet graag bakken).

Klop de eieren los in een schaal en klop de melk met kaneel er doorheen.

Neem het eerste sneetje brood.
Doop die in het beslag. Draai de boterham om en wederom beslag .

Wees niet te kwistig met het beslag.

Als de boterham te nat is, is deze moeilijk te bakken, omdat ze uit elkaar zal vallen.
Laat het beslag even in de boterham trekken en bak deze vervolgens met wat boter aan beide kanten bruin in de koekepan.

Kijk af en toe onder de wentelteef of deze keer-rijp is. Als het beslag gestold is en er enkele bruine plekken verschijnen, kan de wentelteef gekeerd worden.

Tijdens het bakken kun je mooi de volgende boterham klaarmaken. Afhankelijk van hoeveel beslag je per boterham gebruikt, kun je zo’n 8-12 wentelteefjes maken.

Betrooi de gebakken wentelteefjes met suiker, of smeer er wat jam of honing op.

Eet smakelijk!

donderdag 14 februari 2008

Muffins met frambozen en citroen

Dit recept is ook van Nigella Lawson, lekker fris door de citroen en toch met frambozen te combineren.

100 g boter of margarine
200 g bloem
2 theelepels bakpoeder
½ theelepel dubbelkoolzure soda (Ik pak gewoon extra bakpoeder)
150 g fijne tafelsuiker
snufje zout
1 citroen het sap en de rasp van de schil
1,2 dl melk
1 ei (groot)
150 g frambozen (verse of diepvries, uit de diepvries gewoon bevroren erdoor doen)

Verwarm de oven op 190ºC.

Zet een muffinvorm klaar met 12 papieren muffinbakjes erin.

Laat de boter in een pannetje smelten en iets afkoelen.
Roer in een grote kom bloem, bakpoeder, soda, suiker, zout en de citroenschil door elkaar.
Giet in een maatbeker het citroensap plus zoveel melk dat je 2 dl vocht hebt.
Dit gaat schiften maar dat maakt niets uit.
Klop het ei er door samen met de gesmolten boter.
Giet dit mengsel bij de droge ingedriënten en roer kort.
Spatel de frambozen erdoor en schep het beslag in de muffinbakjes.

Bak de muffins in ongeveer 25 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.

Eventueel afwerken met wat gesmolten witte chocolade en .........
verse gesnipperde muntblaadjes,en in reepjes gesneden gedroogde abrikoos.

Valentijnsdag voor Zaïm .......Bij : De Huus






en deze nee die heeft mama lekker thuis op de tafel gezet....

woensdag 13 februari 2008

Cupcakes van Nigella lawson

125 gram boter

125 gram witte basterdsuiker

2 eieren

125 gram zelfrijzend bakmeel

een half zakje vanillesuiker ……of 4 druppels vanille extract

2-3 eetlepels melk

alles behalve de melk in de keukenmachine doen, terwijl die draait langzaam de melk erbij doen. als je geen keukenmachine hebt: boter en suiker mixen tot creme, vanillesuiker en één voor één de eieren erbij, tussendoor een eetlepel van de bloem toevoegen dan de rest van het meel erbij en de melk.(met de pannenlikker alles eruit schrapen en gelijk verdelen over de bakjes)

15 a 20 minuten in een oven van 200 graden.

Waarna goed laten afkoelen!!!!

Bovenkant versieren met glazuur:

250 gram gezeefde poedersuiker

levensmiddelen

kleurstofklontje

boter

evt. versiering , choclade gesmolten of geraspt , of zelfs botercreme..................

vrijdag 8 februari 2008

Berlinerbollen

250 gram bloem
25 gram gist
13 gram suiker
100 gram melk (lauw)
50 gram margarine
5 gram zout
jam (naar eigen smaak)
½ ei geklust


Maak van alle ingrediënten, behalve boter en zout een soepel deeg.
Waarna boter en zout toevoegen en verder kneden.
Het deeg in een vochtige doek leggen om 30 minuten te laten rijzen.
Deeg plat slaan zodat alle lucht eruit is, dubbelvouwen en nog 15 minuten laten rijzen.
Weer plat slaan zodat alle lucht eruit is en verdelen in bolletjes van gewenste grote prik er een gaatje in met hulp van een spuit vullen met jam.
Leg ze op een met deeg bestoven handdoek en laat ze nog 10 minuten rijzen.Frituren op 180 C, rijkelijk bestrooien met basterdsuiker of poedersuiker

donderdag 7 februari 2008

Bladerdeegtaart met groente (broccoli wortel ui en tomaat).

Een quichevorm invettenmet olijfolie en met paneermeel bestrooien.

Zes plakjes diepvriesbladerdeeg ontdooien, de vorm hiermee bekleden,de bodem met een vork inprikken en blind baken in de oven 15 minutenop 180 graden.


Broccoli en wortel in kleine stukkjes snijden en even koken in water zo'n 15 minuten.Afgieten en goed laten uitlekken.


Inmiddels een halve ui in reepjes snijden en licht fruiten.De uitgelekte groente erbij en nog even 5 minuten doorbakken.


Het mengsel van groente en ui op de bladerdeegtaart doen en gelijkmatig verdelen.Hieroverheen een tomaat in 8 partjes gesneden verdelen.

3 eieren klutsen samen met wat gedroogde italiaanse kruiden en zout, waarna verdelen over de gehele groentetaart.

Hieroverheen wat geraspte kaas en verse takje rozenmarijn en thijm.

Nu in de oven voor zo'n 20 a 30 minuten (even op leten dus)

Heerlijk met gerookte zalm (of andere vis) blokjes aardappel gebakken in rozenmarijn, thijm wat partjes tomaat en knoflook.

woensdag 6 februari 2008

Soesjes

2 dl water
mespunt zout
100 gram boter100 gram bloem
4 eieren
Breng het water met zout en de boter aan de kook zodat de boter smelt.
Zodra het kookt van het vuur halen.
Voeg ineens alle bloem toe en roer net zolang tot het deeg als een bal van de wand en de bodem van de pan loslaat.
Voeg een voor een de eieren toe maar voeg pas het volgende ei toe als het vorige ei helemaal is opgenomen.
Roer het deeg nu nog 5-10 minuten krachtig door.
Beboter een bakplaat of pak bakfolie leg of spuit hier 20 kleine bergjes deeg op.
Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven van 200 °C, bak de soesjes in 20-25 minuten bruin en gaar.
Temper na 10 minuten de oven naar 175 °C, stand 3. De soesjes zijn gaar wanneer ze licht aanvoelen.
Laat de soesjes op een rooster afkoelen.

Eventueel wat poedersuiker eroverheen en gesmolten chocolade............

zaterdag 2 februari 2008

Kaneelsterren


2 eiwitten , 275 gram poedersuiker ,
150 gram gemalen amandelen , 1 1/2 eetlepel kaneel

Klop de eiwitten los in een grote kom met een houten lepel.en roer de suiker
er langzaam doorheen.
Neem 100 gram van het mengsel apart in een ander schaaltje dek het af.
Voeg de gemalen amandelen en kaneel nu ook bij het overgebleven mengsel.
en druk het voorzichtig samen.
Als het te droog is voog dan een beetje water bij.
Druk het mengsel goed samen voor je extra water toevoegt,want door
de warmte van je handen wordt het zachter.

Bestuif een werkblad met poedersuiker en rol het mengsel uit tot een dikte
van 3 milimeter.
Verdeel er een dunne laag van het achtergehouden glazuur over.
Laat alles 35 minuten rusten tot het stevig is (kamertempratuur).

Verwarm de oven op 150 graden.
Snij met behulp van vormpje de sterren uit.
Het vormpje telkens in wat poedersuiker doen om vastplakken te voorkomen.

Leg de sterren op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 10 minuten (tot ze net stevig zijn).
Keer de koekjes na 5 minuten om en laat de sterren afkoelen op de bakplaat.

Je kunt de sterren eventueel 2 weken bewaren in een luchtdichte trommel.

Eventueel kun je andere vormpjes nemen zoals een hartje...............................................