dinsdag 29 april 2008

Red de bakovens

Op zoek naar wat oude baktechnieken kwam ik op deze site terecht.....
het MOT
Museum voor de Oudere Technieken
Musée des Techniques Anciennes
Museum for Old Techniques

Waar ik de uitleg vond om zelf een oven te maken Bouw zelf je ovenBouw zelf je oven
(want dat is iets waar ik nog steeds van droom) ja dames echt waar.
Brood bakken in je eigen gemaakte oven.
Want in Marokko waar mijn man vandaan komt heb ik dit al verschillende malen gezien
b.v. bij oma en ook als je gaat lopen kom je er verschillende tegen.
De onderstaande foto heb ik onlangs nog December 2007 in Marokko genomen.
Maar deze oven vind ik nogal erg groot.Ze zijn er zeker ook kleiner.marokkaanse oven

ik ga alles maar eens goed tot mij nemen....Red de bakovens!
al lijkt een italiaanse pizza oven mij ook wel wat.....
nog iemand suggestie's of ideeen???

Verlopig dus gewoon brood uit mijn electrich verwarmde oven:

olijvenbrood met vijgenboter
vijgenboter
100 gram zachte gezouten boerenroomboter
2 eetlepel pijnboompitjes
2 verse vijgen of 4 gedroogde vijgen
enkele druppel citroensap
peper
rooster de pijnboompitjes en hak ze fijn.
Lepel de verse vijgen uit (zoals een kiwi) en hak dit ook fijn. Of hak de gedroogde vijgen fijn.
Meng de pijnboompitjes en de vijgen door de zachte boter. Voeg enkele druppels citroensap toe en meng dit er ook door heen.
Breng op smaak met peper.

Hier is het recept voor Olijvenbrood
1 kg volkoren tarwebloem2 zakjes gedroogde gist3 el lauwe melk2 theelepels zout6 dl lauwwarm water100 g zwarte olijven zonder pit4 zongedroogde tomaten op olie2 eetlepels olijfolie2 eetlepels gedroogde provençaalse kruiden

Zeef volkoren tarwebloem boven kom zodat grofste vezels en zemelen achterblijven in zeef (worden niet gebruikt) Los gist op in melk. Maak kuiltje in midden, schenk gist daarin, strooi zout en kruiden op rand. Schenk 1 eetlepel olijfolie en water op gist, werk met houten lepel alles snel door elkaar tot deeg 'pakt'. Stort deeg op met bloem bestoven aanrecht en kneed ca. 10 minuten tot soepel elastisch deeg. Vorm bal van deeg, laat 3 keer van borsthoogte op aanrecht vallen (daardoor verdwijnen luchtbellen in deeg) Laat deeg in met bloem bestoven kom op warme plek ca. 1,5 uur rijzen. Kneed nog eens 5 minuten, laat 45 minuten rijzen. Verwarm oven voor op 175 graden. Hak olijven grof, snijd zongedroogde tomaten klein, kneed beide zorgvuldig door deegVorm van deeg een grote, iets afgeplatte bolVet springvorm in met olijfolie, leg deelbal erin. Kerf bovenkant met scherp mesje kruiselings in. Bak brood in ca. 1 uur gaar en krokant. Bestrijk bovenkant na 50 minuten met wat water zodat korst gaat glanzen.

Dit olijvenbrood is heerlijk met feta, zoute boter, plakjes tomaat, plakjes mozzarella, alles wat enigszins thuishoort in de zuidelijke keuken. Het brood is gaar als je erop klopt en het hol klinkt.

Geen opmerkingen: