vrijdag 28 maart 2008

Engelse muffins

................. .......

Engelse muffins

uit mijn boek kitchen clasics: zoete en hartige hapjes dit recept.

2 eetlepels gedroogde gist
1/2 theelepel suiker
530 gram bloem
3,5 deciliter lauwe melk (is 350 mililiter).
1 ei, licht geklopt
40 gram gesmolten boter

Bestuif 2 bakplaten van ongeveer 28x32 met bloem. Meng de gist suiker 1theelepel van de bloem en 60 mililiter water in een kom.
Zet dit mengsel 10 minuten op een warme tochtvrije plek tot het begint te borrelen.Het mengsel moet schuimig zijn en iets in volume zijn toegenomen. Als de gist niet is gaan schuimen, kunt u het beter weggooien en overnieuw beginnen.

Zeef de resterende bloem met 1 theelepel zout in een grote kom maak een kuiltje in het midden en voeg de melk, het ei, de boter en het gistmengsel in een keer toe.
"snijd" dit met een mes tot een glad deeg.

Kneed het deeg in 2 minuten glad op een met bloem bestoven werkblad. Vorm er een bal van en leg die in een grote met olie (zonnebloem)ingevette kom.
Dek de kom af met plasticfolie of een vochtige doek en laat het 1 en een half uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 210 graden celcius. Sla de lucht uit het deeg en kned het in 2 minuten glad. Rol het uit tot een dikte van 1 centimeter en steek er met een uitsteekvorm van 8 centimeter in doorsnee rondjes uit.
Leg die op de bakplaten. Dek ze af met plasticfolie en een vochtige doek en zet ze nogmaals te rusten voor ongeveer 10 minuten op een tochtvrije warme plaats.

Bak ze in ongeveer 15 minuten en keer ze halverwege om. Laat iets afkoelen op en rooster en serveer ze nog warm of eventueel koud.

Jam en honing erbij warm kopje peperemunt thee...............mmmm
laat het weekend maar komen.

Misschien had je het al aan de kleur van de muffins gezien dat ik er saffraan doorheen heb gedaan.

Dit recept kwam ik nog tegen en wilde ik jullie niet onthouden:

Gevulde beschuitbollen

8 beschuitbollen
moes van 500 g appels
50 g krenten
50 g rozijnen
suiker
kaneel
boter

Snijd van de bollen het kapje af en hol ze uit.
Roer de rozijnen en de krenten door de appelmoes en voeg suiker
en kaneel naar smaak toe.
Vul de bollen met dit mengsel en besmeer ze aan de buitenkant met boter. Besmeer het kapje aan de binnen-en buitenkant en leg het weer op de beschuitbol.
Strooi wat suiker en kaneel over de bollen en bak ze een kwartiertje in een warme oven.

Geen opmerkingen: