zaterdag 17 mei 2008

rozetten of chebakkia

Onlangs vroeg iemand mij of ik aan een vlindertjesijzer
kan komen voor de chebekkia en zond een plaatje mee.

Wel kwam het meegezonden plaatje overeen met een
oud ijzer waar mijn oma vroeger in olie gefrituurde koekjes
mee maakte, tja dat vroeg ernaar om aan de slag te gaan
en deze nostalgische lekkernij te gaan maken.


Mijn in olie gefrituurde koekjes..Rozetten

1 kop bloem ,2 eetlepels suiker ,1 / 4 theelepel zout,
1 ei
4 eetlepels gesmolten boter, 3 / 4 kop melk ,
1 theelepel amandel-extract

Rozetten zijn een soort van lichte en luchtige koekjes die door dompelen
van een ijzervorm in hete olie en beslag worden gemaakt.

Vul een friteuse of steelpannetje met enkele centimeters van pinda
of plantaardige olie. En warm deze op Niet laten walmen.
meng melk, gesmolten boter, zout, suiker en eieren goed eventueel in blender.
Voeg overige ingrediënten toe en mix gedurende 30 seconden (niet meer).

Dip rozet ijzer in de hete olie voor 1 minuut herhaal dit elke keer voordat je in het ijzer in het beslag dipt wel overtollige olie laten afdruipen.

Dip ijzer in beslag, dan weer in de hete olie.

Na 20 seconden of zo koekje van het ijzer halen (waneer het goudbruin is).
Verwijder het met behulp van een lange sate prikker.
Herwarm het ijzer voor een minuut in de hete olie alvorens volgende rozet.
Wanneer rozet is afgekoeld, bestrooi met de suiker.


Mij chebakkia ziet er heel anders uit (zie onderstaande foto).

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Lianne,thnx voor je oproepje,neem aan dat je mij bedoelt,tenminste ik voel me aangesproken.:)

Welk recept gebruik jij voor de andere chebakkia.

Carla D zei

Hoi Lianne,
Wat leuk zo'n ijzer!
Ben nu wel benieuwd hoe je dat precies gaat gebruiken... Had dit nl. nog nooit gezien.

Groetjes Carla

Taas zei

Ik zoek al járen naar het recept voor die wafels. Ik heb ook zo'n ijzer (met drie vormen), maar ik weet niet hoe ik zo'n beslagje moet maken. Ik herinner me van vroeger (ik ben 52) dat die wafels erg lekker waren. Ik kende ze als Rosetta-wafels. Kennelijk kwam dat ijzer uit Duitsland.
Heb je een beslag-receptje voor me?

Dank,
Taas

Taas zei

Ow wacht, ik zie het recept nu. Even verkeerd gekeken. Nogmaals dank voor het weer tot leven wekken van mijn Rosetta-ijzer.
Taas