zaterdag 18 oktober 2008

rozijnen , pompoen en kaas scones

Rozijnenscones
250 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
30 gram koude boter in blokjes
60 gram rozijnen(sultana)
2,5 dl melk
en wat extra melk om te glaceren

Verwarm de over voor op 220 graden celcius
Vet een bakplaat licht in of bedek hem met folie of bakpapier.
Zeef het meel bakpoeder en zout samen in een kom.
Wrijf met u vingers de boter er rustig doorheen tot je een kruimelig deeg hebt.
En roer de rozijnen er doorheen.Maak dan een kuiltje in het midden, waar je wat melk
in doet en snijd het mengsel tot het een samenhangend deeg is.Eventueel nog wat van de melk toevoegen.

Bestuif je handen met met bloem en leg het deeg op een met bloem bestoven werkblak/vlak. En maak er voortzichtig een bal van.
Niet kneden!!!! anders worden de scones taai en dat willen we niet.

Druk het deeg voorzichtig aan tot het 2 centimeter dik is. En snijd met een vormpje van ongeveer 5cm doorsnee de scones vormpjes eruit.
Van het deeg wat overblijft maak je vervolgens weer zonder te kneden een plak van 2 cm dik. Tot het deeg op op.

Leg de vormpjes dicht bij elkaar op de bakplaat en bestrijk ze met extra melk.
Bak de scones in ongeveer 12 tot 15 minuten mooi goudbruin. Serveer ze als ze op kamertemperatuur zijn.

Pompoenscones
250 zelfrijzendbakmeel
1theelepel bakpoeder
wat versgeraspte nootmuskaat
30 gram koude boter in blokjes
2 eetlepels bruine basterdsuiker
250 gram boterpompoen in blokjes gesneden
1,5 dl melk
en wat extra melk om te glaceren

Verwarm de over voor op 220 graden celcius
Vet een bakplaat licht in of bedek hem met folie of bakpapier.

Stoom de pompoen in ongeveer 12 minuten zacht giet hem af en pureer hem.
Waarna je de puree laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Zeef het meel bakpoeder en zout samen met de nootmuskaat in een kom.
Wrijf met u vingers de boter er rustig doorheen tot je een kruimelig deeg hebt.
En roer de suiker er doorheen.Maak dan een kuiltje in het midden, waar je wat melk
met de pompoenpuree indoet en snijd het mengsel tot het een samenhangend deeg is.Eventueel nog wat van de melk toevoegen.

Bestuif je handen met met bloem en leg het deeg op een met bloem bestoven werkblak/vlak(Dit deeg is erg zacht).En maak er voortzichtig een bal van.
Niet kneden!!!! anders worden de scones taai en dat willen we niet.

Druk het deeg voorzichtig aan tot het 2 centimeter dik is. En snijd met een vormpje van ongeveer 5cm doorsnee de scones vormpjes eruit.
Van het deeg wat overblijft maak je vervolgens weer zonder te kneden een plak van 2 cm dik. Tot het deeg op op.

Leg de vormpjes dicht bij elkaar op de bakplaat en bestrijk ze met extra melk.
Bak de scones in ongeveer 12 tot 15 minuten mooi goudbruin. Serveer ze als ze op kamertemperatuur zijn.

KAASSCONES

250 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
2 eetlepels mosterd (dit kun je er ook los bij serveren)
30 gram koude boter in blokjes
60 gram versgeraspte parmezaansekaas
90 gram geraspte belegen kaas.
2,5 dl melk
en wat extra melk om te glaceren

Verwarm de over voor op 200 graden celcius
Vet een bakplaat licht in of bedek hem met folie of bakpapier.
Zeef het meel bakpoeder en zout samen in een kom.
Wrijf met u vingers de boter en mosterd er rustig doorheen tot je een kruimelig deeg hebt.
En roer de parmazaanse kaas en 60 gram van de geraspte kaas er doorheen.Maak dan een kuiltje in het midden, waar je wat melk indoet en snijd het mengsel tot het een samenhangend deeg is.Eventueel nog wat van de melk toevoegen.

Bestuif je handen met met bloem en leg het deeg op een met bloem bestoven werkblak/vlak. En maak er voortzichtig een bal van.
Niet kneden!!!! anders worden de scones taai en dat willen we niet.

Druk het deeg voorzichtig aan tot het 2 centimeter dik is. En snijd met een vormpje van ongeveer 5cm doorsnee de scones vormpjes eruit.
Van het deeg wat overblijft maak je vervolgens weer zonder te kneden een plak van 2 cm dik. Tot het deeg op op.

Leg de vormpjes dicht bij elkaar op de bakplaat en bestrijk ze met extra melk.
En doe de resterende geraspte kaas eroverheen.
Bak de scones in ongeveer 12 tot 15 minuten mooi goudbruin. Serveer ze als ze op kamertemperatuur zijn.

Geen opmerkingen: