vrijdag 22 februari 2008

Empanada's



voor 12 stuks

200 gr boter
550 gr bloem + bloem voor het uitrollen
zout
1 losgeklopt eiwit
frituurolie of -vet

Smelt de boter. Zeef boven een kom de bloem en 2 theelepels zout.
Maak in het midden een kuiltje en schenk de gesmolten boter daarin.
Voeg scheutje voor scheutje ± 1 dl lauw water toe.

Kneed dit tot een soepel deeg. Voeg eventueel nog water toe als het deeg te droog is.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het ± 30 minuten rusten.

Maak intussen een vulling (hieronder andere recepten ).
Kneed het deeg nogmaals door en verdeel het in 12 gelijke stukken.

Vorm hiervan 12 balletjes.
Bestuif het aanrecht en de deegroller met bloem.
Rol de balletjes uit tot dunne cirkels ter grootte van ongeveer 8 cm doorsnee.
Of maak 1 grote lap en met hulp van een soepkom haal je er 12 rondjes uit.

Doe twee volle eetlepels vulling in het midden van de cirkel.
Bestrijk de randen met eiwit. Klap dicht en druk de randjes met een vork stevig aan.
Maak op dezelfde wijze nog 11 empanada's.

Verhit frituurolie/-vet tot er witte damp ontstaat (175°C).
Bekleed een vergiet met keukenpapier.
Frituur de empanada in ± 3 minuten goudbruin en laat ze in de vergiet uitdruipen.

U kunt de empanada's van tevoren maken en, niet gefrituurd, verpakt in plastic folie, invriezen (± 2 maanden bewaren).U kunt ze niet ontdooid in ± 10 minuten goudbruin frituren.




Spaanse gehaktvulling
2 eetlepels olijfolie .....1 fijngesnipperde grote ui.....2 teentjes knoflook.......1 grote groene paprika in stukjes........1 fijngesneden Spaanse peper.....(als u van heet houd maar als er kinderen mee eten raad ik aan het beter weg te laten)......4 eetlepels doperwten diepvries.....250 gr rundergehakt.......50 gr gewassen rozijnen........2 hardgekookte eieren in grove stukjes.......70 gr olijven met piment in stukjes.......4 gepelde tomaten (blik) in stukjes.......2 eetlepels tomatenpuree.....1 eetlepel ras el hanout (marokkaanse kruiden).


Verhit in een koekenpan de olie.

Bak de ui ± 3 minuten zachtjes. Pers de knoflook erboven uit. Voeg de paprika, doperwten de evetuele Spaanse peper, het gehakt en de rozijnen toe. Bak het gehakt in ± 7 minuten rul.

Voeg het ei, de olijven, tomaat, tomatenpuree en kruiden toe. Schep alles goed door elkaar

Lekker met yogert-koriandersaus om in te dopen.

tomaat /kaasvulling
100 gr maïs (blik).......150 gr boeren belegen kaas in kleine blokjes.......2 ontvelde en in blokjes gesneden tomaten......1 theelepel grove mosterd...4 takjes fijngeknipte peterselie.. zout en peper

Doe de maïs, kaas, tomaat, mosterd en peterselie in een kom, schep alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Eventueel naar wens 4 schepen diepvriesdoperwten erbij.

Beide varianten zijn lekker als je te doopt in zoete loempia saus of tomaten saus..

2 opmerkingen:

Tenos zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Hoi Lianne,zou je de empanades ook in de oven kunnen afbakken?
Ik heb de vulling inmiddels klaar.Ik had de oven al aan en toen las ik frituur??Dus voor de zekerheid even de vraag.
Gegroet,Aisha.